‘Met de huidige crisisaanpak verbeteren we niks, we vermijden.’ Dat schrijft ondernemer en investeerder Wendy van Ierschot in een persoonlijke brief aan minister-president Rutte. ‘Het is tijd voor een langetermijnvisie, iets wat ons echt verder brengt. Maar dat perspectief ontbreekt helaas volledig.’
Beste Mark Rutte,
Eerst de gezondheidszorg dan de rest. Dat was vandaag uw boodschap. Gezondheidszorg gaat over de verbetering van de gezondheid van de mensen in het land. De vraag is: verbetert u met de huidige maatregelen de gezondheid van de mensen in dit land? Ik vind van niet. Met deze aanpak verbeteren we niks, we vermijden.
Het is tijd voor een langetermijnvisie, iets wat ons echt verder brengt. Het type leiderschap waarop we later terugkijken en denken: wow, dat was echt geniaal. Wat is geniaal leiderschap is? Een paar voorzetten.
● We hebben urgent zaken nodig die we niet genoeg hebben: mondkapjes, beschermingsmiddelen, ic-bedden, testapparatuur, vaccins en nog veel meer. Het meeste hiervan is geen rocket science. Het gaat om keuzes die we in het verleden niet gemaakt hebben. En waarop we nog steeds niet 100 procent inzetten. Investeer hierin en bouw aan een betere toekomst.
● Leiderschap in onzekere tijden vraagt om inclusiviteit. Het OMT moet daarom worden uitgebreid met een gedragseconoom, een macro-econoom, een historicus, een ondernemer en een maatschappelijk werker. Een team dat bestaat uit 50 procent vrouwen en 50 procent mannen. Geen vertegenwoordigers van branches, maar de slimste én meest sociale onder ons. Echt, ze bestaan.
● Stel in de crisisaanpak de stap naar een duurzamere samenleving centraal. Daar waren we toch al mee bezig. Of zijn we Gretha Thunberg alweer vergeten? Geef richting met het geld uit het noodfonds. Waarom houden we vervuilende industrieën in de lucht? En waarom accepteren we nog bedrijven die duidelijk niet naar alle stakeholders kijken in hun beslissingen?
● Verander de toon van de berichtgeving: weg van de angst en op naar de feiten. U spreekt over ‘het virus dat om zich heen grijpt’. Zulke woorden wakkeren angst aan. Het is echt bizar welke vrijheidsbeperkingen we momenteel accepteren. Die staan in geen verhouding met andere ‘gevaren’ die we ons hele leven al lopen. Zet de feiten op een rij. Maak het lijstje met hoe groot is de kans op overlijden door corona per leeftijdsgroep, en hoe groot is de kans op overlijden door andere oorzaken. En deel dat met Nederland.
● Een gezondere leefstijl gaat de gezondheidszorg écht helpen op langere termijn. Geef die boodschap af en stimuleer het met beleid. We mogen niet naar buiten, maar we mogen wel blijven roken? Dat is toch gek?
● Doe alles om de economie weer op gang te helpen. Want we hebben geld nodig om dit allemaal te bekostigen. Geef ondernemers de ruimte om hun creativiteit te tonen. Denk in mogelijkheden.
Ik wil zo graag voorkomen dat we over drie jaar terugkijken op deze periode en dan de kokervisie zien. De huidige aanpak is een geldverslindend monster dat enorme werkeloosheid, faillissementen en andere bijeffecten gaat veroorzaken. Ook als het gaat om onze gezondheid. Want hoeveel mensen die reguliere zorg nodig hebben, behandelen we nu niet? Hoeveel hartpatienten? Hoeveel kankerpatienten? Als u zegt dat de gezondheidszorg op één komt, wil ik zien dat deze aanpak leidt tot het verbeteren van de gezondheid van alle mensen in dit land. En als gezondheidszorg op één komt, moet dat ook op lange termijn financieel opgebracht kunnen worden. Goede leiders schetsen perspectief, maar dat perspectief ontbreekt helaas volledig.
Met vriendelijke groet,
Wendy van Ierschot, ondernemer (VIE People) en investeerder (VIE Tech Capital). Voorzitter van The Entrepreneurs’ Organization, lid van de centrale raad van de KVK, Member of the Board bij Ex’Tax en podcastmaker bij BNR (Werkprofessor). Dit stuk is geschreven op persoonlijke titel.